LA VISIÓ COMPARTIDA EN LES ORGANITZACIONS

 


Avui, últim dia de l’any acostumem a fer un petit repàs del què ha estat l’any i sovint també pensem, projectem com ens agradaria que fos el nou any que comença demà. Aquesta projecció seria com la visió (a un termini curt, un any) dels nostres desitjos, reptes, somnis i il·lusions. Visió individual si la formulem nosaltres sols o compartida si la formulem altres persones: família, amics, companys...

Així doncs per tancar l’any i pensar en el proper, he pensat que podia un bon moment compartir algunes idees interesants sobre la visió compartida en les organitzacions que exposa Peter Senge (2005) en el seu llibre de “La Quinta Disciplina. El arte y la práctica de la organización abierta al aprendizaje”.

Aquestes són:

  • “Les visions personals són imatges que portem al cap i al cor, mentre que la visió compartida són imatges que porta la gent en una organització que reforça la sensació de vincle comú. 
  •  Una visió no és compartida mentre no es connecta amb les visions personals de les persones de l’organització.
  •  És important recordar que les visions de les persones que ocupen llocs de lideratge no deixen de ser visions personals. El fet d’ocupar llocs de lideratge no significa que les visions personals siguin automàticament la visió de l’organització.
  •  Les visions compartides triguen a emergir i creixen com a subproducte d’interaccions de visions individuals.
  •  Les visions compartides necessiten de converses permanents on les persones no només es sentin lliures d’expressar els seus somnis sinó que hauran d’aprendre a escoltar els somnis de les altres.
  •  Hem de permetre que existeixin visions múltiples, escoltant per sintonitzar el rumb afinat que transcendeix i unifica les visions individuals.
  •  Una visió que no tingui coherència amb els valors del què la gent viu a diari, no només no aconseguirà inspirar un entusiasme real sinó que encoratjarà el cinisme.
  •  És important definir visions del què volem i no d’allò que volem evitar. Les visions negatives ho són perquè l’energia podria enfocar-se a construir alguna cosa nova i no a impedir una cosa que volem evitar; porten alhora un subtil missatge d’impotència; i són a curt termini, per tant l’organització està motivada mentre hi ha l’amenaça a evitar.
  •  Les persones més efectives són les que poden sostenir la seva visió sense perdre de vista la lucidesa davant la realitat actual.
  •  La visió es transforma en força quan la gent creu realment que pot modelar el futur.
  •  Quan la gent d’una organització comença a aprendre que crea la realitat mitjançant les seves polítiques i accions, es guanya un terreny nou i mes fèrtil per a les visions.”

Tanco les reflexions d’aquest any en el blog desitjant seguir construint visions compartides amb aquelles persones amb qui compartim espais formals i informals de conversa, debat i reflexió; visions compatides a nivell organitzatiu; visions compartides amb l’ecosistema dels diferents agents del territori i del sector; visions compartides en el tercer sector i visions compartides en l’àmbit de polítiques socials. 

Amb el desig que totes elles contribueixin a seguir avançant cap una veritable transformació social aquest 2024.

 

-----

Senge, P. M. (2005). La quinta disciplina en la práctica. Ediciones Granica SA.


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ALGUNES REFLEXIONS DEL TERCER SECTOR DES DEL TERCER SECTOR

L'ESTRATÈGIA EN LES ORGANITZACIONS

ORGANITZACIONS MÉS FLEXIBLES EN EL TERCER SECTOR. Per a què i qui ha de promoure-ho?